La regla no és un luxe

Sagnar és car. Els diners invertits a afrontar la regla tots els mesos s’acumula fins a, segons algunes estimacions, assolir els 24.000 euros a la fi d’una vida. I bona part de la culpa recau en la política (quina sorpresa). Perquè, encara que sembli sorprenent, al nostre país els productes d’higiene femenina com tampons o compreses no són considerats productes de primera necessitat. Això comporta que el seu IVA, en lloc de ser el superreduït del 4%, que gaudeixen els aliments bàsics o els medicaments, sigui del 10%.

La pobresa menstrual és el terme general emprat a l’hora de fer referència a les desigualtats relacionades amb la menstruació. És un repte global i no som immunes. Estudiants, dones i nenes amb baixos ingressos i sense llar, les persones transgènere i no binàries i les persones que actualment estan empresonades lluiten contra la precarietat.

Diàriament, al planeta hi ha 800.000.000 persones que tenen la menstruació, de les quals almenys 500.000.000 no compta amb els recursos adequats (subministraments bàsics, instal·lacions, informació i suport) per gestionar els períodes.

Per a moltxs, el preu d’una caixa de tampons o compreses és desorbitat. 1 de cada 4 europees ha de decidir entre comprar productes d’higiene íntima o aliments. Aquests articles són considerats luxes, per això se’ls imposa un impost del valor afegit (IVA), també anomenat “tasa tampón”. Els productes d’higiene menstrual HAN d’estar lliures d’impostos, punt. Per contra, els queviures i medicaments es consideren productes de primera necessitat que no són negociables i estan exempts de taxes en alguns països. Els productes per a la regla també podrien ser-ho! El cost mitjà d’una caixa de tampons a Espanya és de 5 € i la mitjana d’un paquet de compreses és de 3,99 €. Aquí et deixo un link perquè vegis tot el que pots adquirir per menys de 5€. Jo, en canvi, ho inverteixo en tampons, per poder fer tot el que fan els homes però sagnant de manera constant, digues-me pija.

Sorprenentment (o no), la majoria dels articles d’ús exclusiu masculí com el Viagra i els preservatius estan exempts d’IVA quan es consideren necessitats mèdiques. Sí, que a un tio se li aixequi és considerat primera necessitat, ara bé, que jo sagni com la Fontana Di Trevi i vulgui parar la menorràgia és un luxe.

La lluita per derogar l’IVA sobre els productes d’higiene femenina a molts països està en marxa, amb l’objectiu de batallar pel reconeixement dels productes d’higiene menstrual com a necessitats mèdiques. Recentment, gràcies a la deconstrucció i a la lluita feminista, les dones han començat a denunciar aquest abús i a defensar la derogació de l’impost, obrint el camí a l’avanç d’una legislació equitativa.

És cert que la “pobresa menstrual” afecta en major escala a les poblacions les quals l’accés a productes higiènics està més compromès:

  • Les persones que experimenten sensellarisme conviuen amb infeccions causades per l’ús de tampons i compreses de manera prolongada o per improvisar amb tovalloles de paper o diaris.
  • 1 de cada 4 estudiants ha perdut hores escolars a causa de la manca d’accés a productes menstruals.
  • Les persones empresonades i les persones atrapades en el sistema de justícia penal solen demanar o negociar amb el personal les necessitats bàsiques d’higiene, fet que fomenta i evidencia un desequilibri de poder degradant i deshumanitzant.

NECESSITEM parlar de pobresa menstrual i de com les dones vulnerables ni tan sols tenen accés a productes que, diguin el que diguin els homes encorbatats que especulen en grans despatxos envidriats, són de primera necessitat. La pobresa menstrual és un problema social greu, interseccional i invisibilitzat, i hem d’afrontar-lo plegades. Perquè un feminisme que no molesti, un feminisme amable, no és possible. Tampoc desitjable. Si la injustícia no ens commou ni ens urpeja, és perquè vivim anestesiades. Per això cal que ens sacsegin els fonaments, per obrir els ulls.

Publicado por Clàudia Segura

Journalism student :)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: